Palvelemme:

Ma - to  10 - 16
Pe  10 - 18

La   9 - 13

 

 

Itsepalvelupiste

avoinna joka päivä

klo 20 saakka.

 

Vanha valtatie 89

80230 Joensuu
p.0500-158 742

013-311685

Serbiankuusen kilpalatva

serbiankuusi-tuplalatva-01

serbiankuusi-tuplalatva

 

Kysymys:

Voiko Serbian kuusta vielä leikata. On kasvattanut yli metrin pituisen kilpalatvan. Kuusen koko n. 4 m.

 

Vastaus:


Kyllä tuota serbiankuusta voi vielä hyvin leikata. Havupuita voi leikata melkein ympäri vuoden. Pahimipien pakkauskausien ja hellejaksojen aikana kannattaa havupuidenkin leikkausta vältää. Tuossa on käynyt siten, että pari talvea sitten kuusen latvasilmu on vioittunut ja kahdesta sivusilmusta on alkanut kasvamaan uusia latvoja. Tämä on hyvin tyypillistä nuorilla, alle 10 vuotiailla kuusilla, etenkin jalokuusilla eli Abies-suvun kuusilla, mutta tätä kyllä esiintyy myös Picea-suvussa ja siinä juuri picea omoricalla eli serbiankuusella.
Kuvan perusteella näyttäisi, että oikeanpuoleinen haara on tasaisempi ja suorempi, joten se kannattaisi sitten säästää ja vasemmanpuoleinen sahata pois. Kilpalatva kannattaa poistaa sahaamalla mahdollisimman läheltä tuota haaraantumiskohtaa tiheähampaisella sahalla. Silloin siihen jää kaikkein paras haavapinta, joka kasvaa umpeen parissa vuodessa. Havupuilla on hyvä haavansuoja, pihka, joten mitään haavanhoitoaineita ei tuohon leikkauskohtaan tarvise eikä kannatakkaan laittaa. Tärkeintä on, että leikkauspinta on mahdollisimman tasainen ja kuori sen ympäriltä jää sileäksi, silloin haavan umpeenkasvu alkaa nopeasti.

Viinirypäleen talvehtiminen

Kysymys:

Minulla on komea viinirypäleen taimi etelänpuoleisella terassin seinustalla. Se on tänä kesänä istutettu ja kasvattanut versoja ja lehtiä hyvin, mutta ei ole kukkinut. Mitäs nyt tehdään kun talvi on kohta tulossa. Miten saan taimen säilymään hengissä ja miten sitä pitäis hoitaa muutenkin? Myyjä sanoi että pitäis menestyä kyllä ihan tällä korkeudella. Nimi oli muistaakseni Zilga.

 

Vastaus:

Viiniköynnöksistä Zilga on hyvä menestymään. Se on Latviassa jalostettu lajike, joka voi kestää jopa 30 asteen pakkasia. Suomessa Zilgalle annetaan menestymisvyöhykkeeksi IV-V  eli käytännössä se menestyy Oulu-Joensuu linjan eteläpuolella, toki hiemen kasvupaikasta ja -olosuhteista riippuen.
Viiniköynnös kannattaa pienenä laskea maahan talveksi, jos se vaan on mahdolista. Kun maanpinta on jo jäätynyt, voi maahanlaskettujen versojen päälle laittaa kevyesti kuivia lehtiä suojaksi tai suojata kasvin pakkaspeitteellä. Pakkaspeitteen avulla isompikin kasvi voidaan suojata myös seinällä.

Ensi keväänä, kun viiniköynnös alkaa kasvamaan ja siihen todennäköisesti ilmestyy myös kukkaterttuja, tehdään kasville hoitoleikkauksia pitkin kesää. Viiniköynnöksestä leikataan sivuveroja siten, että kukkatertun jälkeen jätetään kaksi lehteä sivuversoon ja sen jälkeen sivuverso poikki. Pääverson annetaan kasvaa koko ajan. Hoitoleikkauksella on tarkoitus saada hedelmäterttu kehittymään verson kasvun sijasta.

Pihlajan versojen leikkaaminen

Kysymys:
Voiko pihlajasta leikata ylimääräisiä versoja eli vähentää niitä kohtalaisen paksuksikin kasvaneita rinnakkaisrunkoja näin keväällä, vai kärsiikö puu siitä? Onko parempi jättää kasvukauden ulkopuolelle?
pihlaja
Vastaus:
Tällaisesta pensoittuneesta pihlajasta voi hyvin sahata tyveltä poikki sivuhaaroja myös kasvukauden aikana.
Sivuhaarat kannattaa sahata mahdollisimman alhaalta poikki. Tyvelle jää aina jonkin verran runkoa. Rungosta kasvaa uusia versoja kesän mittaan.
Jos puun halutaan kasvavan enemmän puumaisena eikä pensaana, kannattaa silloin nyhtää käsin nämä uudet versot pois kesän aikana. Silloin runkoon ei jää uuden verson tappia, josta alkaisi taas uusi verso kasvaa.

Mikäli kyseessä olisi runkomainen puu ja siitä haluttaisiin poistaa suuria oksia, kannattaisi silloin leikkaus tehdä puun ollessa lepotilassa.
Parhaita aikoja lepotilaisen puun leikkaukseen on loka-marraskuu ja helmi-maaliskuu. Kovimpien pakkasten aikana kannattaa leikkausta välttää.

Palmu ongelma?

Kysymys:

palmun uusiessa lehtiä yksi oksa alkoi näyttää vaivaiselta.lehdet vihertää edelleen, mutta pitäisikö oksa leikata pois?

kysymyspalsta


Vastaus:
Kasvisi on reunustraakkipuu eli reunuslohikäärmepuu, Dracaena marginata.
Lohikäärmepuut ovat sademetsästä lähtöisin ja siten tottuneet hämärään ja lämpimään, minkä vuoksi ne ovat erinomaisia kasveja myös kotioloissa. Reunustraakkipuu on kotoisin Madagaskarilta.

Kuvan perusteella näyttäisi yksi verso olevan jonkun sienitaudin vaivaama, siksi se kannattaa poistaa vioittunutta kohtaa myöten. Mikäli verson tyvi on terve, se kannattaa jättää runkoon kiinni, vaikka lyhyenäkin tappina. Reunustraakkipuun versoissa on jälkisilmuja, joista ne kasvattavat uusia versoja nopeasti.

Jos mahdollista, kannattaisi talven aikana traakkipuu pitää mahdollisimman valoisassa paikassa, lähellä ikkunaa. Kevään ja kesän aikana traakkipuut viihtyvät sisemälläkin huoneessa.

Orkideat kukkimaan ?

Kysymys:

Minulla on pari orkideaa, kaupasta kukkivana ostettua perhoskämmekkää. Vuosien jälkeen toinen rupesi kukkimaan ennen joulua ( mikä ilo!).
Yleensä käy kuitenkin niin, että näyttäisi kasvavan kukkavanaa, ei kuitenkaan vielä nuppuja, vaan silmun näköisiä, jotka sitten kuivuvat pois.
Voiko kuivalla huoneilmalla olla osuutta asiaan.
Olisiko hyviä neuvoja ?
kyselee "ei mikään multasormi"

orkideankukkiminen

 
Vastaus:

Perhoskämmekät kukkivat usein kotioloissa uudelleen juuri loppusyksystä ja joulunaikaan. Vaikka perhoskämmekkä tulee toimeen hyvin vähällä valolla, on tuo aika vuodesta tosi vähävaloinen meillä.

Osaltaa tämä valottomuus voi aiheuttaa nuppujen kuivumista samoin kuiva huoneilma. Talvella lämmitysaikana on kuiva huoneilma ja sademetsästä kotoisin olevana kasvina perhoskämmekkä herkästi kärsii ilman kuivuudesta.
Vaikka perhoskämmekkä tarvitsee kastelua harvoin, kannattaa sitä sumuttaa vedellä talven aikana ahkerasti. Perhoskämmekän ilmajuurissa saa talven aikana vesi lähes "helmeillä".
Jos ei muista ja viitsi sumuttaa usein, voi perhoskämmekän alle laittaa isomman astian, jossa on kiviä tai karkeaa soraa ja vettä. Ruukku asetetaan kivien päälle astiaan siten, ettei se seiso vedessä.
Alla oleva vesi haihtuessaan kostuttaa ilmaa orkidean ympäriltä.

Lannoitus orkidealle kannattaa aloittaa vasta maaliskussa ja sitä jatketaan syyskuulle asti.


Lisää artikkeleita...